matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
ewa proszę o pomoc:
rozwiąż układy równań metodą podstawiania oraz metodą przeciwnych współczynników a) 3x−2y=0 6y−10x−4=0 b) x(x+1)−(x+2)
2
=y−3
1
2
x−
1
4
y=4 c) −x+2y=−3 2x−4y=0 d) x(x+1)−(x+2)
2
=y−3 2x−y=16
16 kwi 09:18
Mateusz:
metoda podstawiania:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1673.html
metoda przeciwnych współczynników:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1674.html
16 kwi 09:48