POMOCY :Rozwiąż równanie: (1+x)+(2+3x)+(3+5x)+(4+7x) +....+(50+99x)=275
koleżanka: Rozwiąż równanie: (1+x)+(2+3x)+(3+5x)+(4+7x) +....+(50+99x)=275
15 kwi 23:05
Jack: rozpisz to (1+x)+(2+3x)+(3+5x)+(4+7x) +....+(50+99x) na dwa ciagi:
an=1+2+3+...+50
bn=x+2x+3x+...+99x
15 kwi 23:24
koleżanka: a co dalej?
15 kwi 23:31
kuba: dodaj to co w pierwszym ciagu a za pomoca wzoru na sume ciagu arytmetycznego
a potem to samo z ciagiem b
i oblicz zwykle rownanie z jedna nie wiadoma
15 kwi 23:33
koleżanka: dziekuje serdecznie! a wydawało się bardziej skomplikowane
15 kwi 23:43
Jack:
15 kwi 23:45
danio: 2x−5<3x+7
24 lut 11:23