k
pannanikt: Wsród dorosłych 93% zna bajkę o Królewnie Śnieżce, a 86% zna bajkę o calineczce, natomiast 84%
zna obie bajki. jaki % dorosłych zna conajmniej jedną bajkę?
15 kwi 21:02
Bogdan:

a∩b − część wspólna (iloczyn) obszarów a, b.
a∩b − suma obszarów a, b.
a∪b = a + b − a∩b
a − 93% zna bajkę o Królewnie Śnieżce,
b − 86% zna bajkę o Calineczce,
a∩b − 84% zna obie bajki
a∪b − % dorosłych znających co najmniej jedną bajkę.
a∪b = 93% + 86% − 84% = 95%
15 kwi 23:22
mix:
Podobnie , jak podał Bogdan
93%−84% = 9% −−− zna tylko bajkę o K. Ś
86% −84% = 2% −−− zna tylko bajkę o C.
+ 84% −−− zna obie bajki
−−−−−−−−−−
R−m: 95% −−− zna co najmniej jedną bajkę
16 kwi 00:06