przybliżenie i błąd względny.
Ann.: Przybliżenie z nadmiarem liczby dodatniej x wynosi 13. Błąd względny tego przybliżenia wynosi
0,04. Ile wynosi x?
Proszę o wytłumaczenie..
Chyba nie mam pojęcia o błędach..

Czy na tej stronie jest jakaś teoria na ten temat, bo patrzę i nie znajduję..?
15 kwi 20:55
Kejt: zaraz będzie.
bb−błąd bezwzględny
bw−błąd względny
Wp−wartość przybliżona
Wd−wartość dokładna
bb=Wd−Wp
bw=[bb/Wd*100]%
15 kwi 21:15
Ann.: Czyli w tym zadaniu:
Wd = x
Wp = 13
bw = 0,04
ten ułamek... 100 jest w mianowniku czy cały ułamek razy 100?
15 kwi 21:24
Ann.: już wiem

dziękuję
15 kwi 21:25