matematykaszkolna.pl
Ana: Określ dziedzinę funkcji f. 2x 9x 8 f (x)= -------- f (x)= -------- f(x)= --------- x - 7 5x - 1 4x + 5 1 f(x)= ------------ 3x2 + 1
6 gru 19:52
pepe: no Anaemotikonkaemotikonkaemotikonka podobnie emotikonka! to po to Ci tyle tłumaczę , zebyś już wiedziała emotikonka do roboty emotikonka napisz co Ci wyszło to sprawdzę okemotikonkaemotikonka
6 gru 19:53
pepe: tylko mianowniki bierzesz pod uwagę pamiętaj co ci pisałem emotikonkaemotikonka
6 gru 19:54
Ana: ale ja tego nie umiem kompletnieemotikonkaemotikonka To mi jakos po kolei logicznie napisz jak to sie robi emotikonka
6 gru 20:06
pepe: Przecież napisałem emotikonka i to bardzo logicznieemotikonka mianowniki ≠0 i rozwiazujesz jak zwykłe równanie tylko piszesz znak ≠ a nie = w pierwszym co masz w mianown. emotikonka no x - 7≠0 czyli x≠ +7 i tyle D=R-{7} spróbuj pozostałe emotikonkaemotikonka dasz radę napewnoemotikonka
6 gru 20:15
Ana: to licznik sie nie liczy? to po co go w ogole daja?! emotikonka
7 gru 14:53
Ana: to w drugim jest 5x - 1 czyli....... 5x - 1≠0 czyli 5x≠ + 1......tyle?...tak? D=R-{1} nic z tego nie czaje
7 gru 14:58
pepe: Nieemotikonka dalej musisz rozwiazać 5x≠1 czyli jeszcze podzielić przez 5 więc x≠1/5 D= R -{1/5} Bo w liczniku może być dowolne wyrażenie tylko mianownik nie moze być równy zeroemotikonka
7 gru 15:22
Ana: aha kumam powoli dzieki pepeemotikonka jesteś wielki
7 gru 21:17