Ana: Określ dziedzinę funkcji f.
2x 9x 8
f (x)= -------- f (x)= -------- f(x)= ---------
x - 7 5x - 1 4x + 5
1
f(x)= ------------
3x2 + 1
6 gru 19:52
6 gru 19:53
pepe:
tylko mianowniki bierzesz pod uwagę pamiętaj co ci pisałem

6 gru 19:54
Ana: ale ja tego nie umiem kompletnie


To mi jakos po kolei logicznie napisz jak to sie
robi
6 gru 20:06
pepe: Przecież napisałem

i to bardzo logicznie

mianowniki ≠0 i rozwiazujesz jak zwykłe równanie tylko piszesz znak ≠ a nie =
w pierwszym co masz w mianown.

no x - 7≠0 czyli x≠ +7 i tyle D=R-{7}
spróbuj pozostałe


dasz radę napewno
6 gru 20:15
Ana: to licznik sie nie liczy? to po co go w ogole daja?!
7 gru 14:53
Ana: to w drugim jest 5x - 1 czyli....... 5x - 1≠0 czyli 5x≠ + 1......tyle?...tak? D=R-{1}
nic z tego nie czaje
7 gru 14:58
pepe: Nie

dalej musisz rozwiazać 5x≠1 czyli jeszcze podzielić przez 5
więc x≠1/5 D= R -{1/5}
Bo w liczniku może być dowolne wyrażenie
tylko mianownik nie moze być równy zero
7 gru 15:22
Ana: aha kumam powoli dzieki pepe

jesteś wielki
7 gru 21:17