zadanie za 5 pkt
Che: Dany jest równoległobok o kącie ostrym 30 stopni. Punkt przecięcia się przekątnych jest odległy
od jego boków odpowiednio o 2cm i o 4cm. Wyznacz obwód i pole równoległoboku.
15 kwi 20:06
Che:

h
1=2*2cm=4cm
h
2=2*4cm=8cm
a=8
P=a*h
2=8*8=64cm
2
P=b*h
1
64=b*h
1
64=b*4
b=16
Ob=2a+2b=2*8+2*16=16+32=48cm
odp. P=64cm
2, Ob=48cm
15 kwi 20:59
mix:
można też tak:
ha= 8 hb= 4
P= a*8 i P= b*4
8a= 4b => b= 2a
P= a*b*sinα => 2a2*12 = a2
to: a2= 8a => a=8 to b=2a= 16
P= a2= 82= 64 cm2 Ob= 2*8+2*16= 48 cm
15 kwi 22:24