zadanie z 6 pkt
Che: W trójkącie prostokątnym ABC poprowadzono odcinek DE równoległy do przeciwprostokątnej AB, taki
że D∊BC, E∊AC. Długość tego odcinka jest równa długości przyprostokątnej AC, zaś kąt
przeciwległy tej przyprostokątnej ma miarę α. Oblicz stosunek pola trójkąta DEC do pola
trójkąta ABC. Proszę o pomoc
15 kwi 19:25
k: Przyjmujemy, że IDEI=IACI=b, IBCI=a
a/b=ctgα, stąd a=bctgα
PΔABC=1/2ab, to PΔABC=1/2bctgαb=1/2b2ctgα
ICEI/IDEI=sinα, to ICEI=bsinα
IDCI/IDEI=cosα, to IDCI=bcosα
PΔDEC=1/2bsinαbcosα=1/2b2sinαcosα
PΔDEC/PΔABC=1/2b2sinαcosα/1/2b2ctgα=(sinαcosα)/(cosα/sinα)=sinαcosα(sinα/cosα)=sin2α
15 kwi 22:07