indukcja matematyczna - dowód
adrian : Witam mam problem z zadaniem z indukcji matematycznej mam równanie
1*2+2*3+... (n−1) *n = [(n−1) n * (n+1)] / 3
L=P dla n>1
założenie
n=k
1*2+2*3+... (k−1) *k = [(k−1) k * (k+1)] / 3 ( to jest w ułamku nie wiedziałem jak to zrobić)
teza
n=k+1
i tutaj zaczynają mi się schody czy to równanie ma wyglądać tak :
1*2+2*3+... (k−1) *k +[(k+1)−1) * (k+1) = [(k+1)−1) k * ((k+1)+1] / 3
dowód
[(k−1) k * (k+1)] / 3 + [(k+1)−1) * (k+1) = czy mógłby ktoś tutaj poradzić?
15 kwi 18:40
Jack: teza tak powinna wyglądać:
| | k(k+1)(k+2) | |
1*2+2*3+...+k*(k+1)= |
| |
| | 3 | |
15 kwi 19:13
Jack: pierwszy krok robisz dla n=1 (ewentualnie 2, jeśli takie są założenia w zadaniu), dlatego nie
powinieneś pisać "L=P dla n>1" bo to masz właśnie okazać!
15 kwi 19:18
adrian : Dowód czyli 1*2+2*3+...+k*(k+1) powinno się równać k(k+1)(k+2) /3 temu ? I jak patrze na
zadania to jakaś część z założenia powinna być wspólna , jednak mój mózg tego nie widzi
15 kwi 22:12
Jack: 1*2+2*3+...+k*(k+1) =1*2+2*3+...+(k−1)*k+k*(k+1)
15 kwi 22:14
adrian : 1*2+2*3+...+k*(k+1) =1*2+2*3+...+(k−1)*k+k*(k+1) Jack

tylko spokojnie , to jest założenie
? czy dowód bo już się w tym gubie
15 kwi 22:35
adrian : Dowód
k(k+1)(k+2) /3 + k *(k+1) ? tak ma wyglądać ?
15 kwi 22:45
Jack: Założeniem jest że
| | (k−1)k(k+1) | |
1*2+2*3+...+(k−1)*k= |
|
|
| | 3 | |
Tezą jest że:
| | k(k+1)(k+2) | |
1*2+2*3+...+(k−1)*k+ k*(k+1)= |
|
|
| | 3 | |
Teraz jaśniej?
15 kwi 22:46
Jack: to na czerwono jest do zastąpienia w dowodzie.
15 kwi 22:46
adrian : tak jasne bo sam doszedłem do tego

, juz jestem w trakcie liczenia długo będziesz jeszcze
Jack
15 kwi 22:49
Jack: jeszcze troszkę posiedzę
15 kwi 22:49
Jack: przygotowujesz się do rozszerzonej matury czy robisz zadanka ze szkoły?
15 kwi 22:50
adrian : i muszę zastąpić wyrażeniem z założenia , czy mogę użyć z tezy ? chodzi mi o ten akurat
przykład
| | (k−1)k(k+1) | |
1*2+2*3+...+(k−1)*k+ k*(k+1) = |
| + k*(k+1) |
| | 3 | |
| | (k−1)k(k+1) | |
1*2+2*3+...+(k−1)*k −− to zastąpiłem |
| |
| | 3 | |
15 kwi 22:53
adrian : mam na zajęcia zrobić jedno zadanie a nie było mnie na ćwiczeniach i mam notatki kolegi ale
pisze jak kura pazurem xD ja już 2 lata po maturze
15 kwi 22:54
Jack: Dobrze, ta równość w pierwszej linijce wynika z założenia. Z tezy nie możesz korzystać, do tezy
masz dojść.
Teraz jak przekształcisz ten ułamek + k*(k+1) powinieneś otrzymać tezę.
15 kwi 22:56
adrian : sprowadzać do wspólnego mianownika ? czy może inna rada
15 kwi 22:58
Jack: Spoko, ja już też kilka lat...
Powinno teraz wyjść.
15 kwi 23:00
Jack: mozesz ruszyć prawą stronę, wymnożyć wszystko w liczniku. A z lewej do wspolnego mianownika
15 kwi 23:00
adrian : | (k−1)*k(k−1) | | k3−k | |
| z tego wyjdzie mi to ? |
| |
| 3 | | 3 | |
15 kwi 23:03
Jack: nie
15 kwi 23:04
Jack: | | (k−1)k(k+1) | |
czekaj... tam masz |
| ... z tego wyjdzie  |
| | 3 | |
15 kwi 23:05
mix:
wtrącę się
| (k−1)*k(k+1) | | (k−1)*k(k+1)+3*k*(k+1) | | k(k+1)[k−1+3] | |
| +k*(k+1)= |
| = |
| =
|
| 3 | | 3 | | 3 | |
L=P
15 kwi 23:08
Jack: ooo spoko, myślałem że trzeba będzie liczyć deltę, a tego chciałem uniknąć
15 kwi 23:09
adrian : a możemy zrobić to wolniej

xD ciut
| k3 −k | | 3 ( k*(k+1)) | | k3−k * 3k2 +3k | |
| + |
| z tego |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | |
dobrym tokiem idę ?
15 kwi 23:13
Jack: zamiast tej gwiazdki po prawej w liczniku "+" i będzie ok.
15 kwi 23:14
adrian : | k3 + 3k2 +3k | |
| a jak to rozpisać ? z tego co mi wychodzi muszę się chyba pozbyć jakoś |
| 3 | |
3k
2
15 kwi 23:25
Jack:
wymnóż teraz licznik tego wyrażenia z tezy, tego do którego masz dojść.
15 kwi 23:28
adrian : a racja

jest wyszło , drogi Jacku bardzo dziękuję za bezinteresowną pomoc oraz Tobie mixie ,
ale chyba coś czuję, że jeszcze się spotkamy
15 kwi 23:33
Jack: Bardzo proszę, do następnego razu
15 kwi 23:34