pepe:
No dobrze

nie becz tak

!
Narysuj sobie ten trapez po prawej str. narysuj dłuższe ramie a po lewej krótsze
międzydłuzszym ramieniem i podstawa zaznacz kat 45
o
a po lewej przy podst. kąt 60
o ok?
teraz narysuj obydwie wysokości i z jednej i drugiej str.
widziszże te wysokości odcięły Ci dwa trjkaty prostokatne
oznacz po prawej str. ten mały odcinek na podstaie w tym trójkacie przez x
a ten po lewej przez y ok?
teraz liczymy wyskość h z tego po prawej
h/6= sin 45
o czyli h = 6*
√2/2 bo sin 45
o=
√2/2 wiesz to

czyli h= 3
√2 cm
podobnie liczymy x x/6= cos45
o czyli x = 3
√2 bo cos45
o =
√2/2
teraz do lewego trójkata znamy przecież już h = 3
√2 tak?
czyli liczymy y h/y= tg 60
o y = 3
√2/
√3 bo tg 60
o =
√3
czyli po usunieciu niewymierności
otrzymamy
y =
√6 cm
podstawa a =
√6 + 6 + 3
√2
pole trapezu P= (a+b)/2*h
√6 +6 +3
√2 +6 3
√12 +18
√2 + 9*2 + 18
√2
P= -------------------------- *3
√2 = --------------------------------------
2 2
6
√2 +36
√2 +18 42
√2 +18
P= ------------------------ = ----------------- = 21
√2 +9 cm
2
2 2
Uffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffff

