procent składany.
%: Proszę o pomoc w kilku zadaniach...
1. Do jakiej kwoty wzrośnie kapitał 500 zł złożony do banku na 5 lat, jeżeli roczna stopa
procentowa wynosi 4%, a odsetki są kapitalizowane co dwa miesiące.
2. Bank przyjął kwotę 10 000zł na 3% rocznie i pożyczył ją na 8% rocznie. Ile zyska bank w
ciągu 5 lat, a ile w ciągu 10 lat?
15 kwi 18:01
Marcin: 1.
Wzór :
kwota = wpłata * ( 1+ opr / m )( m * n )
roczne orpcentowanie = opr
ilość kapitalizacji w roku = m
ilosc lat = n
~ 610 zł
15 kwi 18:08
Marcin: 2. Jest analogicznie tylko prościej

Bank ma czysty zysk 8 − 3 = 5% Kapitalizacja jest roczna
to m=1. Dalej wszystko jest jasne
15 kwi 18:10
%: Te 2 nie wychodzi mi, w odp. mam, że po 5 latach powinno byc 3100,54zl, a po 10 latach
8150,09zl..
15 kwi 18:43