Wzór funkcji do punktów.
Nieuk: Witam. Mam problem z zadaniem. Jest to przygotowanie przed klasówką. Bardzo was proszę
wytłumaczcie mi jak to rozwiązać bo inaczej polegnę

...
Napisz wzór funkcji, której wykres jest prostą przechodzącą przez punkt (2 i dwie, trzecie, 3)
i równoległą do wykresu funkcji y = 3x −7.
Bardzo was proszę.
15 kwi 17:57
Marcin: Proste są równoległe kiedy mają identyczny współczynnik a ( czyli tą liczbę którą mnożysz przez
x ). W równaniu: y = 3x −7 jest to a=3, kiedy wiesz już to i znasz punkt to musisz obliczyć
tylko b :
y = ax + b
y = 3x + b ( wstawiasz swój punkt i obliczasz b i przepisujesz pełne równanie z wyliczonym b )
15 kwi 18:20