Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym. Obwód podstawy stożka ma dugość 6 π cm.
Oblicz pole powierzchni i objętość stożka.
Obwód = 2 π r = 6 π = 2 * 3 * π
r = 3
2r = a
a = 6
h = a √4/2
Masz dokładnie wszystkie dane żeby policzyć objętość i pole. Zajrzyj do wzorów z
https://matematykaszkolna.pl/strona/i19.html Powodzenia.
dzieki wielkie
na pewno zajrzę
mógłby mi ktoś sprawdzić czy nie popełniłam błędu?
h= a √4/2
h= 6 √4/2
h= 3 √4
V=1/3 * π r2 * H
V= 1/3*9π * 3 √4
V=9 √4 cm3
Pb= π*r*l
Pb= π *3*6
Pb= 18π cm2