Rozwiąż równanie
magda: Rozwiąż równanie 2* 23 * 25 * ... *22n−1 = 1636 , gdy n ∊ N
15 kwi 17:25
Jack: wskazówka: 16=24
15 kwi 17:28
magda: tak, ale to jest ciag geometryczny ? mam obliczyc sumie jego czy jak ?
15 kwi 17:32
Jack: opuść po obu stronach podstawy f. wykładniczej, gdy będziesz miała te same podstawy po obu
stronach równania (wykładniki po lewej stronie do siebie dodaj).
15 kwi 17:36
magda: a moglbys rozwiazac to zadanie?
15 kwi 17:43
Jack: 2* 2
3 * 2
5 * ... *2
2n−1 = 16
36
2
1+3+5+...+(2n−1)=(2
4)
36
2
1+3+5+...+(2n−1)=2
4*36
1+3+5+...+(2n−1)=4*36
Zauważamy, że po lewej stronie mamy ciąg arytmetyczny o wzorze a
n=2n−1
| | 1+2n−1 | |
Zatem Sn= |
| *n=4*36
|
| | 2 | |
n
2=4*36
n=2*6=12
15 kwi 18:25
magda: dziekuje
15 kwi 18:53
Jack: proszę
15 kwi 19:05