Ana: Proszę o pomoc i wytłumaczenie

Podaj dziedzinę funkcji f.
2x x 1
f (x)= ----- f (x)= ------ + --------
3x-1 x+4 x
2 + 4x + 4
x+4
f (x)= -------- f (x)=
√-x
x
2-2
6 gru 19:27
Ana: poziom: klasa I technikum
Bardzo proszę o pomoc
6 gru 19:30
adm: a) f(x)=(2x)/(3x-1)
mianownik nie może być zerem, no bo jak wiadomo przez zero nie dzielimy, stąd
Df: 3x-1≠0 ⇒ 3x≠1⇒x≠1/3
Df=(-∞,1/3)U(1/3,∞)
6 gru 19:33
adm: b) f(x)=(x+4)/(x2-2)
analogiczne rozumowanie- mienownik zerem być nie może
Df:
x2-2≠0
x2≠2
x≠2 i x≠-2
6 gru 19:34
adm: przykład trzeci analogicznie, w żadnym z mianowników nie może być zero
d) pod pierwiastkiem nie może być liczba ujemna, czyli aby tak było to x<0
6 gru 19:41
pepe:
dzielenie przez zero jest

niewkonalne czyli to co pod kreska ułamkowa
musi być ≠ 0
pierw kw. nie istnieje z liczby ujemnej w zb. R czyli to co pod pierw.
musi być ≥o gdyby pierwiastek występował w mianowniku
to to co pod pierw. >0 ok?
czyli
1/ 3x -1 ≠0 więc 3x ≠ 1 to x ≠ 1/3 D= R -{1/3}
w 2/ po prawej masz dwa mianowniki czyli
x+4≠0 i x
2+4x+4≠0 musisz to rozwiązać j podać dziedzine dla obu przypadków
czyli x ≠ -4 i (x+2)
2 ≠0 czyli x≠ - 2
wiec D= R -{- 4, - 2}
3/ po lewej
x
2 - 2 ≠0 czyli (x-
√2)(x+
√2)≠0 czyli x≠
√2 lub x≠ -
√2
D= R - {-
√2,
√2}
4/ - x ≥ 0 czyli x ≤ 0 bo zmiana zwrotu przy dzieleniu przez (- 1) ok

czyli D= (-∞,0 > wszystkie ujemne razem z zerem ,bo ten pierw. nie jest w mianown
tej funkcij gdyby był w mianowniku to wszystkie ujemne bez zera Rozumiesz juz

6 gru 19:42
pepe: Ooojjj! adm

chyba x różne od -
√2 i
√2 

6 gru 19:44
Ana: o rany boskie! ale to skomplikowane
6 gru 19:45
pepe:
Żadne różne 4


nie podawaj bzdur

!ok
6 gru 19:45
pepe: Ana adm podał Ci złe rozwiazania


cos mu się pokręciło

ale dobrze
że wogóle chciał pomóc

tylko mu nie wyszło tymrazem

6 gru 19:47
adm: teraz popatrzyłam jeszcze raz na to i faktycznie, wstyd, bo sama karcę czasem tych co
głupoty wypisują... ale to wszystko przez to, że prowadziłam nudną rozmowę telefoniczną
siedząc przed kompem i odruchowo wcisnęłam zakładkę z tym forum i zaczęłam rozwiązywać
Ci to zadanie... chyba jednak to był błąd
6 gru 20:17
6 gru 21:11
Mati: f(x)=1/x−1
8 sty 20:02
Mati: podaj dziedzinę funkcji
8 sty 20:02