Kula
humanista1991: Oblicz promień r i pole jej powierzchni gdy objętość kuli jest równa 36π.
z góry dziękuję.

(pilne

)
15 kwi 17:23
Grinchu: V=pi*r2
V=36pi
36pi=pi*r2 / (: pi)
36=r2
r=6
15 kwi 17:34
Ewelinka :):
36π= 4/3 π * R3
(36π) / (4/3 π) = R3
36* 3/4 = R3
108/4 = R3
27= R3
3 = R
P=4πR2
P= 4*9π
P=36π
15 kwi 17:35
Ewelinka :): Grinchu chyba pomyliłeś wzory z których powinieneś skorzystać. Tu o kule chodzi
15 kwi 17:36
Ewelinka :): po za tym objętość zawsze jest w sześcianie więc z kąd ty we wzorze masz kwadrat
15 kwi 17:38
humanista1991: Dziękuję za rozwiązanie Ewelinko

)))
15 kwi 19:14