Czy są tutaj tacy?
Na wycieczce harcerze gotują zupę w naczyniu półkolistym o średnicy 24cm. Czy starczy
ugotowanej zupy dla 7 harcerzy, jeżeli każdy ma dostać 0,5 litra jedzienia? Uzasadnij
odpowiedź
Wzór na objętość kuli : 4/3 π r3 ( harcerze mają pół takiej kuli o r=12cm=1,2dm )
Ile zupy zjedzą dzielni harcerze ( 1dm3 = litr ) : 7 * 0,5l = 3,5 dm3
To zadanie nie jest wcale takie ambitne...
Przyznaję racje Marcinowi
Bo inaczej nikt nie chcial rozwiazywac moich zadań
hehe blonynką to może dosłownie nie
jestem ale za to mam ładne oczy
aa i dziekuje za rozwiazanie zadania
aż wzory pomylił.
Sorry Grinchu, no offense
i jak wynik będzie >= od 7 to starczy, jak < to nie...
ale ambitne
aha, I nie wszystkie blondynki z ładnymi oczami są głupie... to stereotyp rozpowszechniany
przez dowcipy i nic więcej
aha,
no dobrze 1 zadanie rozumie
a co z tym 2? aa i tam jest
pomylka ma byc:
Średnica koła opisanego na podstawie ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 6√3 cm,
krawędź boczna z wysokością tego ostrosłupa tworzy kąt 60stopni. Oblicz pole powierzchmni
bocznej i objętość tej bryły.
r=3√3
h=2/3r=2√3
sin60o=h/l
√3/2=2√3/l
√3/2*l/2=2√3
l=4√3/√3
l=4
H=√16−12=2
V=1/3PP*H
PP=a2√3/4
h=a√3/2 −> a=2h/√3
| ||||||||
PP= | =√3 | |||||||
| 4 |
x=1/3h=4/3
y=√22+x2=√4+16/9=√36/9+16/9=√52/9=2√13/3
Pb=ay/2=8√13/3
PPC=3Pb=24√13/3
coś dziwnie wyszło, ale jak matma chce to może.. albo gdzies jest błąd, którego nie widze
dzieki ze sie tak rozpisales