prosze pomózcie
dawcio: wazon na kwiaty ma kształt ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego pole podstawy wynosi
400 cm kwadratowych , a wysokosc ściany bocznej wynosi 26 cm . oblicz pojemnosc tego wazonu.
Wynik podaj w litrach
15 kwi 16:11
PomocDlaDawcia: Łatwe:
H=2,4 dm
krawędź podstawy = 2 dm
Pp = 4 dm2
V= \frac{1}{3}4dm2 * 2,4 dm
V=3,2 dm3
15 kwi 16:35
PomocDlaDawcia: bez \frac bo to miało być 13
15 kwi 16:37
Aga: bok podstawy to a=√400=20
tworzymy trojkąt prostokątny i z pitagorasa obliczamy h
hb−wysokości ściany bocznej
h−wysokośc ostrosłupa
b− połowa podstawy
b2+h=hb2
h=24cm
objetośc
V=400cm*24cm=9600cm3=9,6dm3=9,6 litra
15 kwi 16:40
Aga: sorki pomylilam wzór jeszcze trzeba pomnożyć razy
13
ale wstyd
15 kwi 16:42
Aga <3: Aa kocham Cię

!
15 kwi 16:42
Aga <3: żaden wstyd ja w ogóle nie umiem nauczysz mnie
15 kwi 16:43