matura
POMOCY!: Suma n początkowych wyrazów ciagu arytmet. wyraza sie wzorem Sn= 2n
2−6n Wynika stad ze roznica
ciagu jest rowna

?
15 kwi 15:51
Jack:
policz S1: otrzymasz a1 i
S2 − S1: otrzymasz a2.
15 kwi 15:58
POMOCY!: tyle to wiem...
15 kwi 15:58
POMOCY!: za n podstawic n+1 ?
15 kwi 15:59
Bogdan:
Trzeba najpierw uzasadnić, że ciąg (an) jest arytmetyczny i dopiero wtedy wyznaczyć jego
różnicę.
Można skorzystać z zależności: an = SN − Sn−1
15 kwi 16:05
Bogdan:
an = Sn − Sn−1
15 kwi 16:05
Jack: S1=−4=a1
S2−S1=−4+4=0=a2
Zatem r=a2−a1=...
15 kwi 16:06
Jack: NIe trzeba uzasadniać, bo w zadaniu jest zapisane że jest to ciąg arytmetyczny. Gdyby nie było
zapisane jako założenie, to owszem − trzeba byłoby. Faktycznie trzeba na to uważać.
15 kwi 16:09
POMOCY!: o dzieki
15 kwi 16:09