Planimetria
Xter: Witam ,
mam problem z jednym zadaniem
1. Na okregu o promnieniu r opisano trapez rownoramienny. Punkt stycznosci okregu z ramieniem
dzieli go w stosunku 1:2 .Obliczyc pole rapezu.
r− dana.
15 kwi 15:27
Xter:

Wiem ze h=2r.
15 kwi 15:34
Bogdan:

Wskazówka.
15 kwi 15:41
Xter: Mysle i mysle i dalej nie wiem co z tym zrobic. Bogdanie lub ktos inny, moglbym prosic o
kolejna wskazowke? nie chcem calego rozwiazania
15 kwi 16:06
Bogdan:
x = x > 0 i y = 2x to r
2 = x * 2x ⇒ 2x
2 = r
2 stąd wyznaczamy x i potem y
| | 1 | |
Pole trapezu P = |
| * (2y + 2x) * 2r = ... |
| | 2 | |
15 kwi 16:09
Xter: Czyli koncowy wynik to : P = 3r2√2 ?
15 kwi 16:12