Ania&Ewa: Przeprowadzono sondaż wśród 1470 osób, z czego 4/7 to kobiety. Spośród osób które
udzieliły odpowiedzi: 30% mężczyzn ogląda seriale, 60% mężczyzn nie ogląda, 75% kobiet
ogląda seriale a 20% kobiet nie ogląda.
a) Ile osób, spośród tych które udzieliły odpowiedzi, nie ogląda seriali?
b) Ile ankietowanych osób nie udzieliło odpowiedzi na zadane pytanie?
6 gru 18:45
pepe:
To chyba zad z 3 -- ej podstawówki co

1470* 4/7= 840 -- kobiety więc 630 -- mężczyxni
75% z840 = 630 -- kob. ogl 30% z 630 = 189 męż. ogląda
20% z 840= 168 -- kob.nie ogl. 60% z 630 = 378 męż. nie ogl
a) seriali nie ogl. 168 +378=546 osób
nie udzieliło odp 10% męż. czyli 10% z 630 = 63 męż.
i 5% kob. 5% z 840 = 42 kob.
b)odp. nie udzieliło
63 + 42 = 105 osób
6 gru 19:12
Ania&Ewa: może i z podstawówki, nam wyszło tak samo. Natomiast w podr. odpowiedzi są inne, więc
chciałyśmy mieć pewność że dobrze robimy.
Dzięki.
6 gru 19:14