Proszę o pomoc.
Adam: Proszę o pomoc w rozwiązaniu 8 zadań.To sprawa życia i śmierci

Z góry dziękuję.
1.Jacek na świadectwie ukończenia szkoły miał 4 trójki, 5 czwórek, a pozostałe oceny to piątki.
Wiedząc, że średnia arytmetyczna jego ocen była równa 4,oblicz, ile piątek było na świadectwie
Jacka.
2.Oblicz obwód trójkąta o wierzchołkach A=(−6;−2) , B=(4;0) i C=(0,5)
3.Oblicz współczynnik kierunkowy przechodzącej przez punkt A=(−8;−4) i B=(2,6)
4.Napisz 5 wzorów prostej prostopadłej oraz prostej równoległej do wykresu prostej danej wzorem
y=4x+5
5.Oblicz wartość m,wiedząc że proste p i r są prostopadłe gdy:
p: y=(m−3)x+1 r: y=(m−3)x+2
6.Ciąg (aη) jest określony wzorem aη=3n−7. Oblicz średnią arytmetyczną wyrazów:
a
2, a
4,a
8, a
10.
7.Oblicz pierwszy wyraz,różnicę oraz sumę czterdziestu początkowych wyrazów ciągu
arytmetycznego wiedząc że: a
83=38 i a
38=83
8.Oblicz iloraz ciągu geometrycznego oraz wyznacz wzór na n−ty wyraz tego ciągu,wiedząc że
a
1=2 i a
4= −16
Bardzo prosiłbym o pomoc w tych zadaniach.Są to zadania kończące moją naukę.Niestety mam
dyskalkulię a nie moge na nikogo liczyc w pomocy.:( Zadania muszę oddać na jutro wiec bardzo
was proszę i z góry dziękuję.
15 kwi 15:24
Aga: a4=a1*q3
−16=2*q3 /2
−8=q3
q=−2 − iloraz
an=2*(−2)n−1 − wzór na n−ty wyraz ciągu
15 kwi 15:52
Dorota: zadanie 1 − piątek jest 4
15 kwi 16:08
Dorota: liczymy
(4*3+5*4+x5)/(3+5+x)=4
x=4
15 kwi 16:10
Adam: Proszę pomożcie to naprawde dla mnie ważne:((
15 kwi 20:45
Aga: 2
oblicz odcinki IABI według wzoru √(xb−xa)2+ (yb−ya)2
nastepnie BC i CA a potem do siebie dodaj
15 kwi 20:51
Aga: 4) rownolegle
y=4x+b
prostosotpadle
y=−14+b
b− dowolne rozne od 5
15 kwi 20:55
Aga: po −14 brakuje X w prostej prostopadlej
15 kwi 20:56
Aga: 3
układ rów
−4=−8a+b
6=2a+b /−1
−10=−10a
a=1
15 kwi 20:58