Donia : Ω=6*6=36
A− conajmniej 5 oczek czyli {2,3} {3,2} {3,3} {3,4} {4,3} {4,4} {4,5} {5,4} {5,5} {5,6} {6,5}
{6,6}
A=12
ale nie jestem pewna
Nikka: A − suma oczek jest równa co najmniej 5 (czyli od 5 w górę)
|Ω| = 36
A = {(1,4), (1,5), (1,6), (2,3), (2,4), (2,5),(2,6), (3,2), (3,3), (3,4),(3,5),(3,6), (4,1),
(4,2),(4,3),(4,4),(4,5), (4,6), (5,1),(5,2),(5,3),(5,4),(5,5),(5,6),
(6,1),(6,2),(6,3),(6,4),(6,5),(6,6)}
|A'| = 30
lub
A' − suma oczek mniejsza od 5
A' = {(1,1),(1,2),(1,3),(2,1),(2,2),(3,1)}
|A'| = 6
| | 1 | | 5 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |