funkcja kwadratowa
pomóżcie jogi: oblicz sumę odwrotności rozwiązań równania x2−2√2x+1=0
jak ktoś by mógł to rozwiązać
15 kwi 12:42
smuta: obliczasz delte wstawiasz do wzoru na x
1 i x
2 i wsumujesz wynik
| | −b | | −a | |
albo szybciej wzory viete'a − x1+x2= |
| , czyli U{x1+x2}= |
| |
| | a | | b | |
15 kwi 12:47
smuta: | | −b | | 1 | | −a | |
x1+x2= |
| , czyli |
| = |
| |
| | a | | x1+x1 | | b | |
15 kwi 12:49
Bogdan:
| 1 | | 1 | | x1 + x2 | | | | −b | |
| + |
| = |
| = |
| = |
| |
| x1 | | x2 | | x1*x2 | | | | c | |
przy założeniu: Δ ≥ 0
15 kwi 13:01
madzia: −5p3
15 kwi 18:34