Oblicz, uprość wyrażenie , wyznacz dziedzinę
Justyna28: Witam.
Mam problem z takimi zadaniami:
1)
| (22)3:23*(12)−2*52 | |
|
|
| 14+23−3√27 | |
Uprość wyrażenie ,a następnie oblicz jego wartość dla x=
√2 i y=
√3
(x+y)
2−(x+y)*(x−y)
3)
Wyznacz dziedzinę funkcji
Z góry dziękuje

Pozdrawiam Justa
15 kwi 10:36
15 kwi 11:46
cirilla: dziedzina to po prostu pierwiastek z dwóch oO
15 kwi 15:12
Jack: dzidzina to zbiór R.
15 kwi 15:30
Justyna28: to ile chce moge podstawić?
15 kwi 17:34
Jack: Ano. Chodzi o to, żeby mianownik się nie zerował lub po pierwiastkiem nie występowała liczba
mniejsza od 0. W mianowniku jest √4−2=2 więc wszystko jest ok.
15 kwi 17:37
twoja stara :): αβγδπΩΩ∞⊂∫∫∫→→
4 cze 15:56