wielomiany
Anka: Znajdź wszystkie wymierne pierwiastki wielomianu: W (x) = 2x3−6x2−16x+48
15 kwi 00:24
mix:
W(x) = 2x2( x−3) −16(x −3) = 2*(x−3)(x2−8)= 2(x−3)(x−2√2)( x+2√2)
x= 3 v x= 2√2 v x= −2√2
15 kwi 00:43
Marcin: Masz szczęście funkcja jest ładnie wybrana i widać, że :
2x ( x2 − 8 ) − 6 ( x2 − 8 ) = ( x2 −8 ) ( 2x − 6 )
teraz z górki x = 3 lub x=2√2 x=−2√2. Jeśli mają być wymierne to tylko x = 3
15 kwi 00:45
Anka: dziękuje
15 kwi 00:49
mix:
Marcin już wybrał za Ciebie
Anka
poprawną odp.
15 kwi 00:49
Little ;): √2x −4 ≥ 6
7 lis 20:14