Wykresy funkcji.
Keisim: Prosiłbym, abyście spojrzeli na mój sposób rozwiązania zadania, ponieważ mam wątpliwości co do
jego poprawności i ew skorygowali go.
Zadanie
Napisz wzór funkcji, której wykres jest symetryczny do wykresu funkcji określonej wzorem
f(x)=x2−x−2 względem prostej y=1.
Moje rozwiązanie
1o
Przesunąłem wykres w dół...
g(x)= f(x) − 1 czyli x2−x−3
2o
Następnie odwróciłem tą funkcję
w(x) = −g(x) czyli −x2+x+3
3o
Ostatnim krokiem było ponowne przesunięcie o 1 w górę...
k(x) = w(x) + 1 czyli −x2+x+4 i taka jest odpowiedź.
Sama odpowiedź się zgadza, jednak wydaje mi się, że moje myślenie jest typowo na piechotę i mam
wrażenie, że jest zupełnie nie "matematycznie" rozwiązane, a co za tym idzie nie dostałbym
maksymalnej ilości punktów na maturze rozszerzonej...
Proszę odpowiedzcie mi co o tym myślicie.
15 kwi 00:02
Bogdan:

A = (x
0, y
0), A
1 = (x
0, y
1), S = (x
0, 1)
| y0 + y1 | |
| = 1 ⇒ y1 = 2 − y0 |
| 2 | |
wykres y = x
2 − x − 2 po przekształceniu (x
0, y
0) → (x
0, 2 − y
0)
przyjmuje postać: 2 − y = x
2 − x − 2 ⇒ y = −x
2 + x + 4
15 kwi 00:25
Keisim: To rozwiązanie jest rozsądniejsze niż moje, dziękuję za pomoc.
15 kwi 00:27
Bogdan:
15 kwi 00:30