mam zadanie
mam zadanie : mam zadanie
dal jakiej wartości parametru m proste k i l są prostopadłe
k:(m−3)x−2y−1=0
l:(m−2)x+6y−3=0
14 kwi 23:53
Jack: dla prostoty porównaj współczynniki "a" obu funkcji, przekształcając obie funkcje do postaci
y=...
Powinno być a1*a2=−1
14 kwi 23:55
mam zadanie : a*b1−b*a1=0
(m−3)*6−2*(m−2)=0
6m−18−2m−4=0
4m=24
m=5 ?
15 kwi 00:02
mix:
Z warunku prostopadłości prostych k i l podanych w postaci ogólnej:
k: Ax+By+C=0
l: A1x +B1y+C1=0
A*A1 +B*B2=0
zatem:
( m−3)(m−2) +6*(−2)=0
m2−5m −6=0
( m−6)(m+1)=0
Odp: m= 6 v m= −1
15 kwi 00:38
mix: poprawiam:
oczywiście warunek :
A*A1 + B*B1=0
15 kwi 00:40
mam zadanie : wielkie dzięki
15 kwi 00:48