ktora z prostych jest styczna do okregu
aga: ktora z prostych jest styczna do okregu x2+y2=4x
x=−2
y=2
x=−4
y=4
jak to sie robi
14 kwi 22:53
Godzio:
x
2 − 4x + 4 + y
2 = 4
(x−2)
2 + y
2 = 4
S(2,0) r = 2
np. odleglosc środka od prostej
A x = −2
d = r
x = − 2
0*y + 1*x + 2 = 0 S(2,0)
| | |0*2 + 0*1 +2| | |
d = |
| = 2 |
| | √02+12 | |
14 kwi 22:58
mix:

Ponieważ zadanie jest z grupy zadań testowych ( zamkniętych)
wystarczy ,że narysujesz ten okrąg i wszystko będzie jasne :
o: x
2+y
2=4x => x
2−4x +4 −4 +y
2=0 => ( x−2)
2 +y
2= 4
to: S( 2,0) r= 2
odległość "d" środka S od prostej y = 2
jest d=r=2
więc prosta y=2 jest styczna do tego okręgu
poprawna odp: b)
14 kwi 23:14
Godzio: No tak

pomyliłem kolejność
x + 0y + 2 = 0 ...
14 kwi 23:16
mix:
styczną jest też oś OY , ale nie ma propozycji takiej odp
14 kwi 23:18
aga: dzieki ale skad sie wzielo to pierwsze przeksztalcenie: x2−4x +4 −4 +y2=0
14 kwi 23:21
mix:
Tak sprowadza się równanie okręgu do postaci kanonicznej (środkowej)
by wyznaczyć współrzędne środka i dł. promienia okregu
Powinnaś to znać ........
14 kwi 23:36
aga: wlasnie ....nic nie pamietam
ale dzieki za pomoc, juro sie za to wezme
14 kwi 23:43
aga: prosze o pomoc...rozumiem ze korzystamy ze wzoru na rownanie okregu ....w zadaniu zostalo
przeniesione 4x na lewa strone i...co dalej....dopisujemy +4 i − 4

zeby skorzystac ze wzoru
skroconego mnozenia?
19 kwi 10:55
Basia:
x2+y2=4x
x2−4x+y2=0
(x−2)2=x2−4x+4 ⇒ x2−4x=(x−2)2−4
(x−2)2−4+(y−0)2=0
(x−2)2+(y−0)2=4
stąd:
S(2;0)
r2=4 ⇒ r=2
19 kwi 10:59
aga: dzieki Basia,
czyli odejmujemy 4 bo potrzebujemy (x−2)2 a tak wychodzi ze wzoru skroconego mnozenia?
19 kwi 14:07