oj logarytmy
aga: czesc..prosze jesli ktos wie jak
dane sa cztery liczby a=log32 b= logPi10 c=log1213 d=log√23√2
ile z nich nalezy do przedzialu (0,1)
w b jest liczba pi ale nie moglam znalezc jak wpisac
14 kwi 22:47
Jack:
a) a=log3 2
log3 1< log3 2 < log3 3
0 < log3 2 < 1
Spróbuj sama dalej.
14 kwi 23:01
Jack:
b= logπ 10
logπ 10> 1 bo logπ π =1, lecz 10>π
14 kwi 23:05
aga: pls zobacz czy dobrze robie nastepne
c=log1213 <1 bo log1212 =1 i 13 <12
14 kwi 23:31
Jack: ten log ma podstawie 12 (liczbę mniejszą od 1) czyli logarytm jest funkcją malejącą. To
oznacza że im większy argument tym mniejsza wartość.
Czyli skoro 13<12 to log12 13>log12 12=1
15 kwi 01:17
aga: dzieki
rozumiem, a d? tutaj podstawa jest wieksza od 1
19 kwi 10:48
Basia:
jak (a) i (b)
1<3√2<√2
log√21<log√23√2<log√2√2
0<log√23√2<1
19 kwi 10:56
nhbk:
18 paź 21:28