wiedząc ze kąt α jest kątem ostrym oblicz wartość wyrażenia:
Drexel: wiedząc ze kąt α jest kątem ostrym oblicz wartość wyrażenia:
tgα+cosα/tgα−cosα
gdy tgα=20/21
14 kwi 22:34
mix:
Napisz to porządnie w postaci dużej kreski ułamkowej
bo nie wiem czy jest:
czy , tak:
| | tgα | |
tgα + |
| − cosα =....
|
| | cosα | |
a to ważne !
14 kwi 22:56
Drexel: ta pierwsza opcja.
14 kwi 23:04
mix:

ok

ponieważ kąt α jest kątem ostrym to:
a= 20x b= 21x , x>0
to: c
2= a
2+b
2= 400x
2+441x
2= 841x
2
c= 29 x
| | b | | 21x | | 21 | |
cosα= |
| = |
| = |
|
|
| | c | | 29x | | 29 | |
teraz pobaw się ułamkami:
| | 2021+2129 | |
|
| =...... |
| | 2021 −2129 | |
14 kwi 23:32