mix:
1) założenia: x >−2 i x>1 i x>0 =>
x >1
0,5=
12 =2
−1 4= 2
2 1= log
22
log
2(x+2) −*(−1)log
2(x−1) = log
22+
12*2log
2x
log
2(x+2) +log
2( x−1) = log
22+log
2x
(x+2)*(x−1)= 2*x
x
2 −x −2=0 ...... dokończ , podaj x uwzględniając założenie!
| | 2−x | |
2) założenia x2−5x +6 >0 i |
| >0
|
| | 5−x | |
( x −3)(x−2) >0 i (2−x) ( 5−x) >0
x€ ( −∞, 2) U ( 3,∞) i x€( −∞,2) U ( 5,∞)
po wybraniu cz. wspólnej
założenie:
x€ ( −∞,2) U ( 5,∞)
| | 2−x | |
log3(x−2)(x−3) = log33+ log3 |
|
|
| | 5−x | |
(x−2)(x−3) ( 5−x) = −3( x−2) /: ( x−2)
(x−3)(5−x) = −3
x
2−8x +12=0 ....... dokończ , pamiętaj o założeniu