Pomocy!
Ana02:

Pomóżcie.
Przekroje osiowe trzech walców przedstwaionych na rysunkach są kwadratami, których pola (w cm2)
sa kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego o ilorazie 1/4. Pole powierzchni całkoitej
największego walca jest równe 24π cm2. Oblicz objętości największego i najmniejszego z walca.
14 kwi 20:52
aga: Pc=2π*r2+2π*r*H Pc=24π stąd
2π*r2+2π*r*H=24π /:2π
r2+r*H=12
skoro przekroje osiowe to kwadraty , to H=2r
podstawmy do poprzedniego równania
r2+r*2r=12
3r2=12
r=2
dalej H=4
największy walec ma V=π*22*4=16π
14 kwi 21:32
aga: P największego przekroju osiowego=4*4=16
| | 1 | |
najmniejszego więc to 16*( |
| )2=1
|
| | 4 | |
stąd H=1 a promien r=0,5
V już obliczysz
14 kwi 21:34