dodatek motywacyjny
Yummy: Witam serdecznie

Oblicz wysokość dodatku motywacyjnego pani Marzeny, jeżeli wiadomo że jej miesięczne
wynagrodzenie wynosiło 1512zł, a dodatek motywacyjny stanowił 12%
14 kwi 20:43
Kejt: tzn. ten dodatek jest już w tym wynagrodzeniu?
14 kwi 20:44
Kejt: dobra.. rozpatrzymy dwa przypadki..
1. dodatek wliczony w pensję
1512=1,12a
a=1350
dodatek motywacyjny=1512−1350=162zł
2. dodatek nie wliczony w pensję
1512*0,12=181,44zł
14 kwi 20:50
Kejt: ups.. niewliczony*
14 kwi 20:51
Yummy: wiesz, nie mam pojęcia. mam zadanie jak wpisałam
ale dzięki napiszę te dwie możliwości chociaż tą drugą już dawno napisałam
dzięki śliczne : )
14 kwi 20:56
kdafb: 1512 − 100%
x − 12%
i na krzyz 12 * 1512 =18144/: 100
x = 181,44
14 kwi 21:01