wzór funkcji
Olaa: Mam takie zadanie:
Wyznacz wzór funkcji, której wykres jest równoległy do f(x) 4x−5 i przechodzi przez pkt
A(−2,1).
Proszę o pomoc
14 kwi 20:41
14 kwi 20:57
Olaa: A jeśli byłby prostopadła to by było tak

:
a
2*4= −1
a
2= −5
y=−5x + b
1= 10+b
b=−9
to y= −5x−9


?
14 kwi 21:03
aga: a
2*4=−1 to jest dobrze ale wynik źle
podziel przez 4
stąd
14 kwi 21:10
aga: Ty zamiast podzielic przenisłaś 4 na prawą stronę (a tam jest mnożenie przecież)
14 kwi 21:10
Olaa: Nie mozna przenosic przy mnożeniu? ? ?
14 kwi 21:11
aga: nie . trzeba równanie obustronnnie podzielic przez 4
14 kwi 21:17