Czworokąt ABCD jest rónoległobokiem
Oliwia :(:

Oblicz pole figury FGHE:
14 kwi 20:29
damorka: a w której jesteś klasie? brałaś twierdzenie cosinusów?
14 kwi 20:32
Oliwia :(: 2 LO tak miałam ale nie jestem za dobra w matematyce
14 kwi 20:33
damorka: |EF| = |GH |− a
|EH|= |FG| − b
a2 = 32 + 42 − 2*12* cos600
a2= 25− 12
a2 =13 a>0
a= √13
podobnie możesz obliczyć b
cos1200 ( wiesz dlaczego 1200?) = cos(1800 − 600) = −cos600 (wzory redukcyjne) =
= − 12
zaraz coś pomyślimy dalej
14 kwi 20:41
damorka: czworokąt EFGH będzie prostokątem... tylko jak to udowodnić
14 kwi 20:53
Oliwia :(: Na rysunku w książce wygląda na równoległobok a nie na prostokąt
14 kwi 21:11
Jack: | | d1*d2 | |
Pole czworokąta: P = |
| sinγ, gdzie γ − kąt ostry między przekątnymi. Jak się |
| | 2 | |
przyjrzysz zobaczysz, że wynosi 60
o.
d
1=8, d
2=6.
14 kwi 23:27