Rozwiązywanie całki typu:
Michal: ∫ sin ax * cos bx dx
Podać metodę obliczania całki i zilustrować ją przykładem.
Podać z jakiego wzoru trzeba skorzystać.
Mógłby mi ktoś pomóc z tym zadaniem? Koledzy mi trochę pomagali ale nic nie wychodzi

Bardzo
14 kwi 20:29
kf.mtsw: ∫ sinax cosbx dx
Metoda całkowania przez części.
Należy zastosować wzór – tożsamość trygonometryczną:
sinax∙cosbx= 1/2 (sin((a+b) )x)+ sin((a−b)x)
∫sinax cosbx dx = ∫ 1/2 (sin((a+b) )x+ sin((a−b)x) ) = 1/2 [ ∫ sin((a+b)x)+ ∫ sin((a−b)x)]
Kolejno:
∫ sin(a+b)x= [(a+b)x=j
(a+b)dx=dj →dx=dj/(a+b )] = 1/(a+b) ∫ sinjdj= − ( cos((a+b)x))/(a+b)
∫ sin(a−b)x= [(a−b)x=s
(a−b)dx=ds →dx=ds/(a−b ) = 1/(a−b) ∫ sinsds=−(cos((a−b)x))/(a−b)
Przy całkowaniu funkcji trygonometrycznych trzeba pamiętać o tym, aby mnożyć przez odwrotność
współczynnika stojącego przy x.
∫ sinax cosbx dx = 1/2 [ ∫ sin(a+b)x+ ∫ sin(a−b)x]=1/2
[−(cos((a+b)x))/(a+b)−(cos((a−b)x))/(a−b)]
−(cos((a+b)x))/(2(a+b)) – ( cos((a−b) x))/(2(a−b))
15 kwi 23:58