planimetria
tłuk matematyczny: przekątna prostokątna jest o 2 wieksza od przekatnej sciany sześcianu. wówczas krawędź
sześcianu wynosi:
a) 2√3−2√2
b) 2√3+2√2
c) 1/5(2√3−2√2)
d)1/5(2√3+2√2)
nie chce nawet mówic co mi wyszło...
xD
14 kwi 20:22
tłuk matematyczny: prooosze o pomoc
14 kwi 21:03
Tomek.Noah: napisz poprawnie zadanie bo nie wiem o co chodzi dokladnie chodzi o przekatna prostokata czy
mnoze przekatna szescianu...?
14 kwi 21:06
Tomek.Noah: jezeli chodzi o przkatna szescianu to bedzie tak
a
√3=a
√2+2
a
√3−a
√2=2
a(
√3−
√2)=2
a=2(
√3+
√2)
odp b
14 kwi 21:08
tłuk matematyczny: takie jest zadanie z książki, słowo w słowo. przekątna ściany sześcianu to przekątna kwadratu
czyli a√2,tzreba policzyć a. tylko ja nie wiem skąd tam te √3 sie wzięły, mi wyszło cos
innego.
14 kwi 21:09
14 kwi 21:10
Tomek.Noah: a jak jest odpowiedz w kartach?
14 kwi 21:11
tłuk matematyczny: odpowiedzi brak
14 kwi 21:14