ciag
rox: Cztery liczby tworzą ciąg geometryczny. Jeżeli od pierwszej z nich odejmiemy 2, od drugiej
3, od trzeciej 7, od czwartej 17, to otrzymane różnice tworzą ciąg arytmetyczny. Znajdź te
liczby.
Nie wiem co dalej z tym zrobić:
b2= ac
c2=bd
2b−6=a−2+c−7
2c−14=b−c+d−17
14 kwi 20:20
rox: halooooooo, pomoże ktoś
14 kwi 20:43
mix:
Tak będzie prościej ;
a, aq, aq2, aq3 −−− szukane liczby tworzące ciąg geom, a= a1
a−2, aq−3, aq2−7, aq3−17 −−−− tworzą ciąg arytmetyczny
to:
2(aq−3)= a−2+aq2−7
i
2( aq2−7)= aq−3 +aq3−17
2aq−a−aq2= −3 a(2q−1−q2)= −3
i => => −3*q= −6 =>
q=2
2aq2−aq−aq3= −6 aq( 2q−1−q2)= −6
to a( 2*2 −1−22)= −3 => −a= −3 => a=3
odp: liczbami tymi są: 3, 6,12,24
15 kwi 01:17