sprawdzi ktoś? prosze
ewelina: zbadaj,czy dana liczba jest miejscem zerowym podanej funkcji
12(2+√11)
h(x)=x2−2x−2
h=[12(2+√11)]2−2*[12(2+√11)]−2=0
12*4+4√11+11−2−√11−2=0
1+4√11+11−4−√11=0
8+4√11−√11=0
koniec
zle raczej prawda
14 kwi 20:13
ewelina: sprawdzi ktoś?proszę
14 kwi 20:19
Xter: zle, na poczatku.
h(x)=x
2 − 2x −2
| | √11 | | √11 | |
h(x)=(1+ |
| )2 − 2(1+ |
| ) −2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 11 | |
1+√11+ |
| − 2 − √11 −2 =0 |
| | 4 | |
Nie jest miejscem zerowym tej funkcji.
14 kwi 20:31
ewelina: dzieki wielkiee
14 kwi 20:34