zbioryyy
prosze o pomoc wazne : Klasa liczy 18 osób w tym 10 dziewcząt Na ile sposobów można wybrać czteroosobowa delegacje w
której bebdzie
a 2 chłopców i 2 dziewcząt \
b 1 chłopiec 3 dziewcząt
Jest to temat dotyczący zbiorów i jak by ktos umiał to roziwazac w wzoże dotyczących zbiorów
czyli C k(licznik) n(mianowniek) = n!/k!(n−k)!
14 kwi 20:00
Eta:
18 uczniów: 10 dziewcząt , 8 chłopców
wybieramy 4 uczniów
| | | | | | 10! | | 8! | | 6!*7*8*9*10 | |
a) | * | = |
| * |
| = |
| = .......
|
| | | | 2!*8! | | 2!*6! | | 4 | |
| | | | | | 10! | | 7!*8*9*10 | |
b) | * | = 8* |
| = 8* |
| = ........ |
| | | | 3!*7! | | 6*7! | |
14 kwi 20:20