równania
Olka : 1.Jaś kupował haczyki w sklepie wędkarskim.Duży haczyk był o7groszy droższyod małego.Za 8
duzych haczyków i 6 małych zapłacił3,50zł.Ile kosztował duży haczyk,a ile mały?
2.Mamy rozlać 60 litrów miodu do słoików jednolitrowych i pół litrowych >oblicz ,ile większych
i ile mniejszych słoików powinniśmy przygotować,aby po rozlaniu miodu:
a)słoików większych i mniejszych było tyle samo
b)słoików półlitrowych było 3 razy tyle co słoików jednolitrowych
c)słoików jednolitrowych było o 9 mniej niż półlitrowych


?
BŁAGAM POMÓŻCIE

14 kwi 19:35
Krz: 1.
8*(x+0,07)+6x = 3,5
8x+0,56+6x=3,5
14x=2,94
x=0,21
x+0,07 = 0,21+0,07=0,28
mały haczyk kosztował 21gr a duży 28gr.
1 cze 19:20