PROSTA PROSTOPADŁA
Anita: Prosta prostopadła do prostej k: x−2y+4=0 i przechodząca przez początek układu współrzędnych ma
równanie? Poprawna odpowiedź to 2x+y=0. Jak do tego dojść? Proszę o pomoc
14 kwi 19:34
wiktor: x−2y+4=0
−2y=−4−x/:(−2)
y=2+1/2x
y=1/2x+2 prosta prostopadła musi mieć współczynnik kierunkowy to znaczy ten co stoi przy x
odwrotny i przeciwny w tym przypadku będzie to −2 czyli;
y=−2x+b liczę teraz b
0=−2*0+b
b=0
prosta prostopadła będzie wiec taka y=−2x i przekrztałcam ja teraz do postaci ogólnej
y+2x=0
2x+y=0
14 kwi 21:01