Narysuj wykres
POMOCY!!!!: Narysuj wykres
f(x)=| x −[ x ] | −1
14 kwi 19:21
Maja: co to jest [x]?
14 kwi 19:24
R.W.16l: cecha
14 kwi 19:25
R.W.16l: x−[x] to mantysa
14 kwi 19:25
R.W.16l: Rysujesz na zielono (właściwie to przerysowywujesz np. z podręcznika) wykres mantysy, potem na
zielono tam gdzie y<0 to odbijasz względem osi OX − czyli tu bez zmian
do tego bierzesz całą funkcję o 1 w górę
czyli podsumuwując rysujesz wykres mantysy (coś takiego .../
////...) a następnie przesuwasz
wszystko i 1 w górę

ps. kolory dowolne mogą być
14 kwi 19:28
POMOCY!!!!: Dlaczego wszystko w górę jak jest −1
14 kwi 19:32
R.W.16l: bo Translacja tak działa
T{u=[p;q]
y−q=(x−p)
y=(x−p)+q
q=−1
czyli y się zmienił o +1
14 kwi 19:34
POMOCY!!!!: Czyli w przypadku funkcji o wzorze y= −||x|−1|−2, na sam koniec wykres przesuwam o 2 w górę?
14 kwi 19:39
POMOCY!!!!: Proszę o odpowiedź
14 kwi 19:46
R.W.16l: tja

nudzi mi się więc napiszę przekształcenia

x −> |x| −> |x|−1 −> ||x|−1| −> −||x|−1| −> −||x|−1|−2
f(x) −> S
OX dla y<0 −> T
u=[0;1] −> S
OX dla y<0 −>S
OX −> T
u=[0;2]
oczywiście są inne sposoby przekształcenia tego

widzę jeden łatwiejszy, ale trudno..
napisałem to i już
14 kwi 19:47
y.z.:
dla wektora przesunięcia u=[p, −q]
Wykres przesuwamy w dół o q


!
R.W.16l ..... coś Ci się pokręciło
14 kwi 19:51
POMOCY!!!!: Dziękuję
14 kwi 19:52
R.W.16l: gdzie popełniłem błąd bo nie rozumiem Twojego prostestu...
patrz


!
y=−||x|−1|−2
y+2=−||x|−1|
czyli o dwa w górę
14 kwi 19:53
R.W.16l: np.
y=x2+3
Tu=2;1
y−1=(x−2)2+3
y=(x−2)2+4
14 kwi 19:54