okrąg opisany i wpisany w trójkąt
Mateuszzz ;;;;;;;;;;;: Pole trójkąta równobocznego jest równe 96√3 cm2. Oblicz długość promienia okręgu opisanego
na tym trójkącie i dług. promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
14 kwi 19:06
y.z.:
| | a2√3 | |
P= |
| podstawiając za P= 96√3
|
| | 4 | |
a
2= 96*4= 16*6*4= 64*6
a= 8√6
| | 2 | | 2 | | a√3 | | a√3 | |
Rop = |
| *hΔ= |
| * |
| = |
| =.......
|
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 1 | | a√3 | |
rwp= |
| *hΔ= |
| =.......
|
| | 3 | | 6 | |
Powodzenia w rachunkach
14 kwi 19:17