Marura rozszerzona- zadanie
Pawel: Marura rozszerzona− zadanie
Dla jakich wartości parameyru m, okręgi o równaniach x2+y2−2x+2my+m2=0 oraz
(x−1)2+(y−m)2=m2−4m+4 są zewnetrzenie styczne?
Zadania wiem jak rozwiazac, pierw wyznaczylem srodki tych okregow i promienie nastepnie
obliczyłem, ze S1s2=r1+r2
wszystko ladnie mi wyszło m1=1 V m2=5 , tylko ze w odp jestm=1 v m=−3
gdzie jest bład, moze to ktoś jewszcze raz policzyć, czy nie wiem czy ja się gdzies machnełem
czy w odpowiedziach jest błąd.
14 kwi 19:01
Wydi: a mnie wyszlo m
1=1 lub m
2=−2
18 kwi 17:30
Wydi: przedstawię końcowy rezultat...
S
1S
2=r
1+r
2
(1−m)(1+m)=1+m−2
1−m
2=m−1
−m
2−m+2=0
Δ=9
m
1=1 ⋁ m
2=−2
Jak Ty to zrobiłeś

18 kwi 17:33
18 kwi 17:57