sadananasowy: w trójkącie równoramiennym podstawa AB ma długość 8cm. Promień okręgu stycznego w
punktach A i B do prostych zawierających ramiona AC i BC trójkąta, ma długość 5 cm.
Oblicz pole trójkąta ABC.
6 gru 16:48
sadananasowy: oj, sorka, trzeba obliczyc pole trójkąta.
6 gru 17:07
sad wiśniowy: Narysuj rys.
zobaczysz,że punkty C ,S i O gdzie S -- środek boku AB
O --- srodek tego
okręgu
leżą na dwusiecznej kąta między ramionami trójkąta ABC Ok

pierwsze rozważamy mały trójkąt OSB -- jest to trójkat prostokątny
wyliczymy z niego dług. odcinka SO z tw. Pitagorasa
SO
2 = 25 -16 wiesz chyba
więc I SO I = 3cm
teraz tak I OC I = h + 3 i z trójkata OBC, który też jest prostokątny
bo okrąg styczny czyli przy B kat prosty
Ok

z tw. Pitagorasa znowu mamy
I OC I
2 = I CB I
2 +5
2 a ICBI
2 = ISB I
2 +h
2
czyli CB
2= h
2 +16
wstawiamy do równania na OC
(h+3)
2 = h
2 +16 +25 czyli 6h +9= 41
h = 32/6 → h = 16/3
teraz pole ABC już tylko podstawić do wzoru

P
ΔABC= 1/2*a*h = 1/2*8*16/3
P= 64/3 cm
2 sprawdź myśle ,że sie nie pomyliłem w rachunkach

6 gru 17:19
sadananasowy: mhm, dobrze. dziękuje. ale to tylko 'kropla w morzu' moich zadań maturalnych
6 gru 17:25
6 gru 17:27
sadananasowy: taaa...z próbnych arkuszy, tyle tylko że ja jestem w humanistycznej klasie więc...</sup>"
6 gru 17:28