Planimeria
Xter: Witam mam takie jedno zadanko.
Na okregu opisano trapez rownoramienny o srednicy d, majacy podstawy a i b. Udowodnij ze
srednica d jest srednia geometryczna podsaw a i b
14 kwi 18:44
Xter: juz zrobilem.
14 kwi 19:26
y.z.:
| | a | |
ΔBOF przystaje do ΔEBO => IBFI= IEBI= |
|
|
| | 2 | |
| | b | |
i ΔOFC przystaje do ΔCOG => ICGI=ICFI= |
|
|
| | 2 | |
oraz ΔBOF ~ ΔFOC
to:
4r
2 = a*b
(2r)
2=a*b 2r= d −−długość średnicy okręgu wpisanego
d
2= a*b −−−− co oznacza, żzed jest średnią geometryczną
długości podstaw a i b tego trapezu
c.n.u.
14 kwi 19:45
y.z.:
14 kwi 19:46