matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Misiooo:
wiedzac ze rozwiazaniem rownania ax+2
√
3
- 2=0 jest liczba 1-
√
3
, oblicz a
6 gru 16:16
Miki:
Podstawiasz za x = 1-
√
3
czyli a(1-
√
3
) = 2-2
√
3
a(1-
√
3
) = 2(1-
√
3
) wiec po podzieleniu otrzymasz a = 2
6 gru 16:49