równanie kwadratowe
jogi: rozwiąż równanie x4+6x3+8x2−3x−2=0
jak był by ktoś tak dobry i miły
14 kwi 17:35
maturzysta ;]: podejme sie
14 kwi 17:38
maturzysta ;]: przeliczyłem się − nie wykombinuje
14 kwi 17:53
kamila: na pewno dobrze przepisałeś równanie? bo żadnym sposobem nie da się go obliczyć...
14 kwi 18:02
jogi: na pewno dobrze mam wstawić jakąś pomocniczą
14 kwi 18:03
maturzysta ;]: mi ta 2 tam bruzdzi i za nic tego nie potrafie ani porozbijac ani nic. Ciezko
14 kwi 18:07
jogi: ja już prawie zrobiłem
14 kwi 18:11
kamila:
jezeli ma sie rownanie kwadratowe to mozna je rozwiazac na 3 sposoby... i zadne z tych sposobow
mi nie wyszlo
14 kwi 18:12
kamila: to jak jogi zrobisz do konca to pokaż sposob
14 kwi 18:13
Donia : jogi jakim sposobem to robisz

14 kwi 18:13
jogi: wprowadzam jakąś pomocniczą i samo idzie
14 kwi 18:14
kamila: ale jakby wprowadzić pomocnicza to przeciez z tego −2 nie wyciagniesz nic..
14 kwi 18:16
Donia : mozesz nam to pokazac
14 kwi 18:17
jogi: (x2−3x)2+(x2−3x)−2=0
14 kwi 18:21
kamila: lool

a to co to?

z tego równania wychodzi :
x
4−2x
2*3x+x
2−3x−2=0
noo i to nie bedzie tak
14 kwi 18:24
jogi: więc będzie coś podobnego przeoczyłem jedną rzecz nie wiem jeszcze jak ale to zrobię bo mam
podobne zadanie
14 kwi 18:29
kamila: ołk

a można wiedziec co przeoczyłeś?
14 kwi 18:33
jogi: sam już nie wiem jak zrobiłem i wydawało mi się że dobrze to coś się ze znakami pomiesza
(x2−3x)2−(x2−3x)−2=0
14 kwi 18:38
jogi: doszedłem
(x2+3x)2−(x2+3x)−2=0
14 kwi 18:44
Maja: to fajnie, ze doszedłeś, ale chyab nie w kwesti zadania, bo to napewno nie jest rozwiazanie
14 kwi 18:50
jogi: tak później muszę podstawić pomocniczą t i tu mam problem
14 kwi 18:57
jogi: a że to nie jest rozwiązanie tylko uproszczenie to wiem
14 kwi 18:58
kamila: nooo dlokalnie z tego rowniania (x2+3x)2−(x2+3x)−2=0 powinno Tobbie
wyjsc:x4+6x3+8x2−3x−2=0
a wychodzi
x4+2x2*3x+9x2−x2−3x−2=0
x4+2x2*3x+8x2−3x−2=0
widzisz roznice w drugim wyrazie powiinno byc
6x3 a wychodzi w twojego przeksztalconego rownania
to: 2x2*3x
14 kwi 19:00
rrrrr: jeżeli mnożenie jest przemienne (a jest) 2*3*x*x2=6*x3=6x3 to są działania na potęgach
14 kwi 19:08
damorka: jakby wyraz wolny był
+2 a nie −2
to dałoby się to rozw. dość prosto
14 kwi 19:23
ks jan twardowski: ←←←←←
11 mar 21:46
ICSP: →→→→→→
12 mar 00:05
ICSP: P.S. Nie odświeżaj starych tematów. Jak masz jakieś podobne zadanie to napisz w nowym
12 mar 00:13
Miłosz: a jakie mają być wyniki bo mi wyszły 4 rozwiązania
12 mar 00:19
Kasia: 8x−2=0
12 mar 18:09
Aga: −x+pierwiastek 3x +1.5=0
12 mar 18:10