jak to obliczyć?
Ania: mam z tym ogromny problem...w ciągu arytmetycznym (an)wyraz a4= 0. Oblicz S7.
2. w ciągu arytmetycznym (an) wyraz a3=2. oblicz S5.
3 i jeszcze taki coś: wyznacz ciąg arytmetyczny (an), tzn. oblicz pierwszy wyraz a1 oraz
różnicę r mając dane:
* a4=8 S5= 20
* a5=−3, S7=−14
14 kwi 16:42
Jack:
a) 2*a4=a3+a5=a2+a6=a1+a7 Dodaj je do siebie, a otrzymasz S7
b) analogicznie
15 kwi 01:28
Bogdan:
Na tzw. chłopski rozum.
a1 = 0 − 3r
a2 = 0 − 2r
a3 = 0 − r
a4 = 0
a5 = 0 + r
a6 = 0 + 2r
a7 = 0 + 3r
+ −−−−−−−−−−−
S7 = 0
15 kwi 13:14